Ugrás a tartalomra

Körtánc László-napon

2024. július 26. péntek
Jó hangulatú görög estet tartott a Mydros együttes a Magdolna Udvarban
Körtánc László-napon

Nem várt érdeklődést váltott ki a Mydros együttes fellépése László napján, június 27-én. A Magdolna Udvar kertjében száznál többen foglaltak helyet, sokan az asztaloknál limonádét szürcsölve vagy rozét iszogatva. A hagyományos népzenét és mai, városi muzsikát játszó görög zenekar éppen csak hogy belekezdett a játékba, amikor sötét felhők gyülekeztek az égen, és távoli menydörgés hallatszott. A hallgatóság pont a kinézetre mandolinhoz hasonlatos buzuki (bouzouki – a szerk.) mély hangszínében, a szépen és tisztán megszólaló akkordokban gyönyörködött, amikor eleredt az eső.

Az először cseppekben, majd hirtelen sűrűbb vízfátylat alkotó zivatarban úgy tűnt, a nyakunkba ömlő csapadék elmossa a rendezvényt. A zenekar, a szervezők és a görög zenéért rajongó közönség azonban közös erővel túllépett a problémán: berendezkedett a művészeti galériában, a székek is bekerültek a festmények közé, és a néhány elégedetlenkedő megjegyzés ellenére rövidesen újra megszólalt a zene.

Mire körbenéztünk, a galéria mellett futó folyosón már vagy húszan táncoltak önfeledten, összekapaszkodva, a helyszűkével nem törődve. A 2001-ben alakult, görög és magyar fiatalokból álló csapat dinamikus, ritmusos zenéje mellett a magyarországi görög faluból, Beloianniszból érkezett kis csapat is jelentősen hozzájárult a remek hangulat kialakulásához. A görög nemzeti kultúrát ápoló és a görög tájat életre keltő Pyrgos Néptáncegyüttes táncosai mögé felsorakozva egyre többen csatlakoztak a táncolókhoz. Kis idő elteltével a vezető táncos, Richter Gábor fergeteges bemutatót tartott a művészeti galéria nagytermében, amelynek közepén rövidesen kialakult a táncparkett, így a szabadtérre meghirdetett, de falak közé beszorult program a kinti zuhogó eső ellenére maradéktalanul megvalósult. A görög zene és táncház kedvelői ezen az estén sem csalódhattak: gyönyörűen szólt a buzuki hangja, és a közönség táncos lábú résztvevői felszabadultan, tapssal kísérve járták a Zorba, a görög című filmből ismert szirtakit is.

Reméljük, hogy az augusztus 10-re a 100 Tagú Cigányzenekar kamaraegyüttesével tervezett Gypsy Night és az augusztus 24-re meghirdetett Mediterrán Latin Est a Latin Combo Duóval nyári zápor nélküli szórakozást nyújt majd a közönségnek a Magdolna Udvar kertjében.

Tamás Angéla